21 Jan 2008

3 October Leiden Feest

Поредицата от фотографии документира фестивалa на Лайден от 3 октомври. Денят е обявен за празник на града, с който се чества края на испанската обсада от 1574 година.

Едно от най-впечатляващите, организирани цяла година събития, е обедната процесия, която минава през целия град. Всяка година темата й се сменя, като изборът за 2007-ма пада върху свещеното число 7. Фотографиите отразяват само част от интерпретациите по темата:

7-те постни и 7-те блажни години (7 magere en 7 vette jaren);

котката със 7-те живота (De kat met 7 levens);

7-ма кавалерия “Раненото коляно” (7de Cavelerie Wounded Knee);

7-те красавици (De 7 schoonheden);

70-те години (the 70-ties);

7мото небе (de 7de hemel);

седмицата (De week);

3007 с футуристични елементи, включваща три групи маски – клонираните девойки в черно по модел на орките от филма “Властелинът на пръстените”, пристигането на извънземните и накрая оцелелите след “края на света” със своите странни превозни средства и костюми.

Ето и някои от вариациите на темата, които не успяхме да документираме: рампата с кораба, пълен с барут, който избухва през 1807 г. в центъра на града, по Rapenburg, единия от каналите; 7-те смъртни гряха; 7 години в Тибет; вълкът и 7-те козлета; джуджето със 7-те Снежанки; танцът на 7-те воала; 007 и т.н.

В някои от кадрите се вижда “приобщаването” на “сеирджиите” към маскарада. Определено той е забавление повече за възрастните, защото някои от костюмите бяха толкова реалистични, че разплакаха всяко дете в редиците на публиката. Звукът, който сме подбрали за слайдшоуто е бледо отражение на шума и разностилието, многозвучието и шаренията на събитието. Всяка група се придвижва със собствено озвучение, като съзнателно се опитва да заглуши предходната и следващата. Представителите на организацията “3 октомври”, която с конкурс всяка година получава правото да организира процесията, се разпознават по фраковете и придружават всяка една от групите участници, като следят за скоростта на движение.

Освен парада на този ден програмата включва огромен по площ (върху цялата централна част на Лайден) панаир с най-различни забавления, традиционни холандски вкусотийки (pofertjes, olie bolien, stroopwafels и т.н.), концерти и събития в културните центрове. Участието на всички групи лайденци е удивително – от едната или от другата страна на огражденията, всички се забавляват по свой си начин. Дали ще обиколи всяко от съоръженията на панаира, дали ще е част от вечерния парад на спортните клубове, дали ще "парадира" в обедния маскарад или просто с чаша бира (по-точно чаши бира) и вурстчета на крак пред импровизирана сцена, всеки става част от празника.

No comments: